PLANETA.BG СЕ ПРОДАВА | PLANETA.BG IS FOR SALE

Стокообменът между Русия и САЩ с 15,8% нагоре

 Стокообменът между Русия и САЩ през миналата година се е увеличил с 15,8% до 23,1 млрд. долара, сочат данни на руското икономическо министерство.

Износът от Русия към САЩ е нараснал с 14,7% и е бил на стойност 10,6 млрд. долара. Вносът от щатите бележи ръст от 16,8% и 12,5 млрд. долара Отрицателното салдо на Москва в търговията със САЩ за 2017 г. е в размер на 1,9 млрд. долара. През миналата година щатите са заемали шесто място сред външнотърговските партньори на Русия – трето място по обема на вноса, и 10-то при износа.

Днес в руската Държавна Дума е бил внесен законопроект за контрамерки срещу последните американски санкции наложени на Русия. В него се предвижда Кремъл да може да въвежда ограничения на вноса на селскостопанска продукция, алкохол и тютюневи изделия, суровини, храни и лекарства от САЩ или други страни. Освен това се предлага и забрана или ограничаване на участието на американски компании в процедурите за приватизация на държавни или общински активи. Предвижда се още и увеличаване на таксите за аеронавигационно обслужване на чуждите самолети, преминаващи през въздушното пространство на Русия.