PLANETA.BG СЕ ПРОДАВА | PLANETA.BG IS FOR SALE

"Северна Македония" вече е факт? Не съвсем.

 В неделя сутринта, 17 юни, в малкото гръцко селце Псарадес на Преспанското езеро бе подписан договорът за разрешаване на македонско-гръцкия спор за името и за стратегическо партньорство между правителствата на Република Македония и Република Гърция. За втората част от официалната среща на двете делегации – в Отешево от македонската страна – премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев прекосиха езерото с лодки. За церемонията в Псарадес и в Отешево пристигнаха върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, еврокомисарят Йоханес Хан и зам.-генералният секретар на ООН Розмари ди Карло.

70% от гърците не искат Северна Македония

Този договор се чака над четвърт век, но бе подписан на фона на сериозно напрежение както в Гърция, така и в Македония. И в двете страни подписването бе съпроводено от протести. За мнозина гърци този договор е „национално предателство“. Според последните проучвания, публикувани в гръцките медии, 70% от гърците са против името Северна Македония. Според коментарите, това ще срине доверието в управляващата „Сириза“. Във връзка с подписването на договора опозиционната партия в Гърция „Нова демокрация“ внесе вот на недоверие към правителството на Ципрас, който обаче беше неуспешен. Същевременно македонският президент Георге Иванов не възнамерява да подпише документа след евентуалната му ратификация в македонския парламент, тъй като, според него, той предвижда промени в конституцията и име за всеобща употреба. Премиерът на Македония Зоран Заев обаче е твърдо убеден, че договорът ще донесе само ползи за двете страни и целия регион.

Подписаният договор най-вероятно ще бъде внесен на правителствено заседание в понеделник сутринта, а до средата на следващата седмица и в парламента в Скопие. Преди да получи зелена светлина на пленарно заседание, договорът ще трябва да мине и през парламентарната комисия за външна политика, председателствана от ВМРО-ДПМНЕ. След ратификация в парламента договорът трябва да бъде подписан от президента Георге Иванов.

Над четвърт век спорове

Спорът за името се води от над 25 години. След разпадането на Югославия през 1991 година малката страна на север от Гърция обяви независимостта си под името „Република Македония“. Гърция не признава това име, защото се опасява от териториални претенции към едноименната гръцка провинция. Дълго време различните гръцки правителства отхвърляха всяко компромисно име, което съдържаше прилагателното „македонски“ под каквато и да е форма. Все пак през 1995 година двете страни постигнаха временно споразумение, според което Атина призна съседната държава под името „Бивша югославска република Македония“. Скептиците в Гърция не искат да използват и това име и предпочитат да говорят за „скопска държава“.