PLANETA.BG СЕ ПРОДАВА | PLANETA.BG IS FOR SALE

Пет причини за спада в цената на петрола

 Цената на петрола претърпя резки промени през последния месец, скачайки до четиригодишен връх, последван от 15-процентен срив.

Само преди месец, в началото на октомври, петролът от сорт Брент се търгуваше на четиригодишен връх от над 86 долара за барел, а пазарните участници прогнозираха, че американските санкции върху иранския петролен износ ще доведат до сериозно свиване на предлагането.

Оттогава насам цените паднаха с 15%, а пазарите до голяма степен преосмислиха ситуацията. 

Прогнозите на ОПЕК показват, че догодина търсенето на петрол ще нарасне с 1.36 милиона барела дневно, което би било забавяне спрямо отчетения тази година ръст от 1.5 милиона барела.

Оценките вече бяха занижени веднъж спрямо предходната прогноза от юли, която предвиждаше увеличение от 1.65 милиона барела за 2018 и 1.45 милиона за 2019 година. 

Част от предлагането ще бъде подсигурено от шистовите находища в Съединените щати, но увеличението на добивите в Саудитска Арабия ще бъде за сметка на част от резервите на кралството, предназначени за кризисни ситуации и евентуални проблеми с доставките.

Сега част от тези количества ще бъдат използвани, за да компенсират свиването на иранския износ, което означава, че производствените „буфери“ ще намалеят значително. 

Нетните позиции на фондовете, търгуващи с американски лек суров петрол, се понижиха до най-ниското си ниво за последната година, а при сорта Брент разликата между позициите за покупка и за продажба е на най-ниското си равнище от юли насам.

Към момента общата нетна позиция на хеджфондовете възлиза на около 500 милиона барела, което е значителен обем, но все пак е доста по-нисък, в сравнение с рекордния нетен излишък от над 1 милиард барела, който бе регистриран на няколко пъти през последните две години.