PLANETA.BG СЕ ПРОДАВА | PLANETA.BG IS FOR SALE

Какви са търговските и политическите сценарии за Brexit?

 Датата 29 март 2019 г. не е краен срок, в който Великобритания трябва да е излязла от търговските отношения, които поддържаме днес. Това каза финансовият експерт Юлиан Войнов в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Предстои един период на преговори, който представлява втория етап от целия процес – отлагателен период, който продължава до края на 2020 г., на настоящата бюджетна рамка на ЕС. За този период от края на март (може да започне и по-рано) до декември месец 2020 г. трябва да бъдат договорени конкретните условия за взаимодействие във всички области между Великобритания и ЕС“, посочи експертът.

По думите му никога не се е случвало страна да напуска ЕС и нямаме никаква представа какви ще са последствията от този процес. Във всички случаи най-тежки загуби ще бъдат отчетени от самата Великобритания, категоричен е той.

Според него в оптимистичния сценарий до 2030 г. БВП на страната ще бъде с 3,5% по-нисък, отколкото би бил, ако тя остане в ЕС. Колкото до песимистичния – загубата би била 7%.

Какво ще се случи с българските граждани, които работят там и които тепърва имат намерение да се установят във Великобритания, както и с българските студенти, които възнамеряват да учат в страната разберете от видеото с целия коментар.

 

По статията работи: Екип на Investor.bg