PLANETA.BG СЕ ПРОДАВА | PLANETA.BG IS FOR SALE

Йорданците се стичат към Сирия заради ниските цени

 Някога воювал в редиците на бунтовническа група в Южна Сирия, Бахаа ал Масри сега е сменил занятието си. На границата с Йордания той продава ориенталски сладкиши и бисквити със сусам на йорданци, който се тълпят тук, за да пазаруват.

След отварянето на граничния пункт Насиб в средата на октомври, въпреки войната йорданците масово идват в съседна Сирия, за да се запасят с продукти, купувайки плодове и зеленчуци, но също и цигари, на цени доста по-ниски, отколкото в собствената им страна, пише в свой анализ Франс прес, цитиран от БТА.

След като три години пунктът беше затворен, Дамаск си върна Насиб (наричан Джабер от йорданската страна) след военна офанзива и споразумение за капитулация, което позволяваше на бунтовниците да сложат оръжие или да бъдат евакуирани към други бунтовнически бастиони в страната.

Масри е един от онези, които предпочели да останат и да уредят положението си с властите. На паркинга за почивка близо до граничния пункт той брои кутиите със сладкиши, наредени в пластмасова кошница отзад на мотоциклета му.

„От две седмици идвам тук всеки ден. Продавам сладкиши на йорданците, които идват да пазаруват, защото тук е по-евтино“, казва младият мъж, облечен с черно яке и вълнена шапка.

Той казва, че ежедневно продава между 27 и 30 кутии, които предлага за равностойността на 4 долара едната.

Близо шест години той изкарвал прехраната си, като воювал срещу сирийските правителствени сили в редиците на бунтовническа групировка в провинция Дераа – „люлка“ на въстанието от 2011 г. срещу режима в Дамаск. Сега чака да бъде призован да отбие военната си служба.

„Хванах оръжието, за да мога да се прехранвам и да живея“, признава Масри.

Бензин на половин цена

Пространството около него е залято от щайги, пълни със зеленчуци, портокали и нарове, но също и с кашони с цигари.

Инфраструктурата на Насиб не е пощадена от опустошението на войната. От сградите в граничната зона, където все още могат да се видят лозунги на бунтовниците, работници изнасят купчини отломки.

Докато разчистването продължава, сирийските власти са монтирали временни сглобяеми помещения, за да осигурят функционирането на граничния пункт.

Муфлах ал Хурани, който търпеливо чака на опашката, на която са се наредили десетки коли, пътува към Дамаск.

Той ще вземе оттам йорданско семейство, което е прекарало няколко почивни дни в сирийската столица.

Това е пътуване, което 50-годишният мъж вече е свикнал да предприема почти ежедневно, за да превозва туристи или да пазарува.

„Връщам се с плодове и зеленчуци, най-вече картофи, лук, чесън, но и с дрехи за децата „, разказва шофьорът.

„Зареждам също и колата си“, добавя той, като обяснява, че въпреки войната, в Сирия литър бензин е два пъти по-евтин, отколкото в Йордания.

В безкрайни колони хладилни камиони също чакат да влязат в Сирия, редом с леките коли, понякога отрупани с куфари, матраци и завивки, в които са наблъскани сирийски бежанци от Йордания, решили да се завърнат у дома.

Рай за туристите

Отварянето на Насиб, кръстопът на регионалната търговия, би трябвало да позволи на Сирия да нормализира икономическия си обмен със своите съседи, казват експерти.

Дамаск би могъл да изнася по-лесно и на по-ниска цена селскостопанската си продукция и други стоки, особено за страните от Залива и Ирак.

От средата на октомври повече от 33 000 влизания са регистрирани в Насиб, спрямо 29 000 излизания, според официални сирийски данни.

„Броят на влизащите се увеличава с всеки изминал ден“, подчерта пред АФП началникът на граничния пункт, полковник Мазен Гандур, като уточнява, че става дума предимно за йорданци.

„Повечето идват да напазаруват или като туристи в Дамаск – град, който обожават“, допълва той.

Такъв е случаят на Мохамед ал Сайес, който търпеливо чака реда си с паспорт в ръка. Жителят на малко градче близо до йорданската страна на границата за втори път пътува до Дамаск след повторното отваряне на Насиб.

Преди конфликта „идвахме всеки ден в Сирия, понякога само за да закусим“, разказва 25-годишният мъж.

Сега той се връща „като турист, заради партитата и добрата храна“, продължава той, ентусиазиран от „много ниските“ по думите му цени.

„Когато границата отново се отвори, сякаш се отвориха вратите на рая“, лирично заключава той.

/БТА/