PLANETA.BG СЕ ПРОДАВА | PLANETA.BG IS FOR SALE

В Уругвай е открито първото световно първенство по футбол

photo of В Уругвай е открито първото световно първенство по футбол

1930 г.

Общо участват 13 отбора, от които девет от двете Америки и четири от Европа. Много европейски страни отказват да вземат участие, главно по финансови причини – по това време е в ход започналата през 1929 г. световна икономическа криза.


7-то Велико народно събрание приема Конституцията на Република България


7-то Велико народно събрание приема Конституцията на Република България

Конституцията на Република България е основният закон на Република България. Приета е на 12 юли 1991 г. от 7 Велико народно събрание. С…

Някои от фактите за първенството са следните:
 – първият гол на Световни финали е отбелязан от френският футболист Люсиен Лоран в мача с Мексико, завършил 4:1 за „петлите“.

– първенство се запомня с многото съдийски гафове и откровеното фаворизиране на латиноамериканските отбори.


Роден е Сергей Антонов


Роден е Сергей Антонов

Сергей Иванов Антонов е българин, арестуван и съден за съучастие в атентата срещу папа Йоан Павел II през 1981 г. (т.нар. „Българ…

– в мача Аржентина – Мексико, боливийският съдия Сауседо отсъжда пет дузпи, като срещата завършва 6:3.
– срещу Франция, Аржентина водейки с 1:0 са спасени от последния съдийски сигнал, дошъл шест минути преди края на редовното време, при това в момент в който френският нападател Ланжиле е излязъл сам срещу аржентинския вратар Босио. И пак те са намесени в друг скандал, когато вбесен от съдийските отсъждания в мача срещу тима му, треньорът на САЩ Милър улучва с лекарската чанта страничния рефер. Уругвайците пък вкарват гол срещу Югославия след асистенция на полицай, който стои близо до терена.

Предвиденият по програма мач за 3/4 място между отборите на САЩ и Югославия не се състои. Разгневени от съдийството на полуфинала с Уругвай представителите на Югославия напускат световното първенство.


Съставено е четиринадесетото правителство на България


Съставено е четиринадесетото правителство на България

Първото правителство на Константин Стоилов е четиринадесето правителство на Княжество България, назначено с Указ № 3 от 29 юни 1887 г. …

Финалът между Уругвай и Аржентина е един от най-напрегнатите и е свързан с много вълнение и емоции. Интересно е, че и двата тима искат да се играе с тяхното кожено кълбо като в крайна сметка белгийският съдия Лангенус след жребий определя първото полувреме да се играе с аржентинската топка, а второто – с уругвайската. Аржентина води с 2:1 на полувремето и се вижда шампион, но домакините вкарват три гола след почивката и с резултат 4:2 Уругвай става първият световен шампион по футбол. По-късно, за тази загуба аржентинците обвиняват съдията Лангенус, който според безпристрастните наблюдатели е свирил мача отлично.
Източник: bg.wikipedia.org


Actualno.com

Редактор: Евгения Гигова

Етикети:
Хроники На този ден


Предишна

Следваща