PLANETA.BG СЕ ПРОДАВА | PLANETA.BG IS FOR SALE

Приватизацията на кината

„Размерът на сделката беше 4 700 000 лева, като условията на продажбата включваха възможност голям процент от тази сума – до 90 % да бъдат платени с компенсаторни записи. Това направи реалната сума, която беше платена под един милион“, обясни пред БНТ Александър Донев.

 

В момента се смята, че само сградите на продадените 9 софийски киносалона струват над 50 милиона лева. Сред тях са знаковите „Европа Палас“, „Москва“, „Модерен театър“, двата салона на кино „Култура“ на площад „Славейков“. Само емблематичното кино „Сердика“ в последствие е препродадено за 5 милиона лева, а кино „Изток“ – за 3 милиона.

 

А сега там, където някога се намираше кино „Изток“, има просто един супермаркет, част от голяма търговска верига. Интересна е и съдбата на кино „Иван Вазов“, което обаче е върнато по реституция. В момента то е казино в стила на арабските приказки.

 

Сделката за софийските кина е сключена на 1 октомври 2001 г. между Агенцията за приватизация и компания, собственост на дружество, регистрирано в Панама. Само месеци след сделката безцеремонно са погазени всички заложени условия в договорa – инвестиция от 6 милиона лева и запазване на дейността за 10 години. В последствие дружеството предвидливо фалира, преди Агенцията за следприватизационен контрол все пак да му наложи глоба на хартия.

 

Може би най-трагична е съдбата на кино „Мир“. То е модернизирано и отговаря на всички стандарти на времето си. След ликвидиране на приватизираното дружество, само за една нощ е сравнено със земята и в момента е паркинг.

 

А на мястото на кино „Сердика“, точно до паметника на Васил Левски, сега се строи луксозен хотел.

 

Едно от най-големите кина през 80-те – кино „София“, след като дълго време е бинго зала, в последните години се подвизава като нощен клуб. Кино „Димитър Благоев“ и кино „Москва“ са затворени сгради.

 

„Няма киносалони, където ние да показваме филмите си. А комерсиалните киносалони, на които ние не може да се сърдим в МОЛ-овете, те имат друга политика и те са в своето право за това. Те се интересуват най-вече от тежко комерсиални филми и след като не получават и никаква субсидия, за да излъчват български филми, имат също така и такси, за да влезе един филм там, които българските продуценти и дистрибутори не могат да си позволят за всеки един филм да отделят тези средства, обяснява Няма киносалони, където ние да показваме филмите си. А комерсиалните киносалони, на които ние не може да се сърдим в МОЛ-овете, те имат друга политика и те са в своето право за това. Те се интересуват най-вече от тежко комерсиални филми и след като не получават и никаква субсидия, за да излъчват български филми, имат също така и такси, за да влезе един филм там, които българските продуценти и дистрибутор не могат да си позволят за всеки един филм да отделят тези средства“, обяснява Борислав Чучков, продуцент.