PLANETA.BG СЕ ПРОДАВА | PLANETA.BG IS FOR SALE

Народното събрание прие на първо четене бюджета за 2019 година

Депутатите гласуваха на първо четене бюджета за 2019 година. „За“ бяха 115 народни представители, а 85 бяха „против“. Бюджетът мина на първо четене с гласовете на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Подкрепен беше от един депутат от „Воля“ и от един независим депутат. „Против“ бюджета гласуваха от парламентарните групи на „БСП за България“ и на ДПС.

На гласуването в пленарна зала присъстваха министрите Владислав Горанов, Цецка Цачева, Кирил Ананиев, Боил Банов, Теменужка Петкова, Росен Желязков, Бисер Петков, Младен Маринов, Красимир Вълчев, Нено Димов.

Оставаме с голямо недоумение – от ДПС казват, че бюджетът е твърде социален, без политики и реформи. От БСП казват, че са замразени социалните плащания. Питам се тогава къде е истината, каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков в дебатите по гласуването на бюджета за 2019 година на първо четене. „Безпрецедентно е, че държавата ще отдели близо 500 млн. лева за общините за делегирани дейности“, заяви той. „Увеличават се и капиталовите разходи, парите за зимното поддържане, за социални услуги“, обясни Александър Ненков. „Във всяка мярка в бюджета има политика, има реформаторско мислене“, каза още депутатът от ГЕРБ.

Бюджет 2019 г. отразява философията на управлението, отбеляза депутатът от „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов. „Ние имаме за втора поредна година бюджет приеман с мнозинството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, който отразява на практика философията на нашето управление. Тази философия често беше критикувана. Често се опитваше да бъде окарикатурявана“, каза Веселинов. Той заяви, че политиката за размразяване на доходите е започнала през миналата година и добави, че през тази година тази политика има далеч по-осезаеми размери. „Говорят се много неща и се говорят много заклинания, когато трябва да се очерни една идея и политика. Обикновено винаги се започна с демографията“, каза Веселинов и добави, че най мощната мярка за справяне с проблема е ръстът на доходите.

Бюджетът за 2019 година е един от най-добрите в последните 10 години – на стабилния икономически растеж, подчерта председателят на бюджетна комисия и депутат от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова. „Бюджет 2019 е поредният бюджет с устойчив икономически растеж, с рекорден ръст в приходите“, заяви тя. „Не се говори много за политиката по доходите. Постоянно получаваме критики от ляво, че не се грижим за тази политика. През 2019 година основната тежест е в политиката по доходите“, каза още Менда Стоянова.

Приоритетите на Бюджет 2019 са социалната политика, образованието, отбраната и политиката по доходите. В бюджета за следващата година е заложен дефицит от 0,5% от БВП. Предвижда се растежът на БВП да се повиши до 3,7% през 2019 г. поради по-силните публични инвестиции и публично потребление и да се задържи на ниво от 3,5% в периода 2020-2021 година. Безработицата се очаква да се понижи до 4,8% за 2019 година.

Приходите в бюджета ще бъдат 43,8 млрд. лева, а през 2021 година се прогнозира да достигнат 47,5 млрд. лева. Ставките на корпоративните данъци и тези на данъците върху доходите на физическите лица ще се запазят. Разходите през 2019 година ще бъдат 44,4 млрд. лева, а през 2021 година се очаква да достигнат до 47, 5 млрд. лева.

В бюджета са предвидени 40,4 млн. лева за помощи за отопление, с 50% повече в сравнение с 2018 година. 150 млн. лева ще се отпуснат за хората с увреждания, а 7 млн. лева за децата сираци без право на наследствена пенсия. През следващата година разходите за отбрана ще достигнат 1,8 млрд. лева, което е 1,58% от БВП на страната. Средствата ще се разпределят по проектите за модернизация на ВВС, Сухопътни войски и ВМС. През следващата година ще бъдат увеличени средствата за персонал в МВР и в Министерството на правосъдието. Приходите на общините ще нараснат с 120,8 млн. лв. спрямо разчетените за 2018 година.

Минималната работна заплата ще се увеличи от 510 на 560 лева. С 10% повече са парите за заплати и осигурителни вноски на държавните служители. С 20% по-високи ще бъдат заплатите на учителите, а тези на непедагогическия персонал с 10%.

Увеличение ще има и при средствата, отпускани за хранене на учениците от първи до четвърти клас. С над половин милиард лева повече средства ще има и за общините.

През 2019 година се очаква държавният дълг да намалее от 22,2 на 20 млрд. лева. Така България ще бъде с третия най-нисък дълг в ЕС. Консолидираният дълг на сектор „Държавно управление“ ще бъде в диапазона 24,3-23,5 млрд. лева.