PLANETA.BG СЕ ПРОДАВА | PLANETA.BG IS FOR SALE

Местната власт в Девня даде зелена светлина за строеж на съдебна палата

shitov4444.jpgОбщинският съвет на Девня даде зелена светлина за изграждане на съдебна палата в индустриалния град. Проектът за модерната сграда, в която ще се помещават съда и прокуратурата е от много години, но поради финансови причини досега не се реализираше. Съдебната власт в Девня продължава да работи в амортизирана сграда и в апартаменти под наем в периферията на квартал „Повеляново“.

Първата в историята на града Съдебна палата трябва да бъде построена до Община Девня – на мястото на някогашното читалище „Отец Паисий“, чиято сграда отдавна е съборена в очакване на новия строеж.

На 2 август в общинската администрация е постъпило писмо от Висшия съдебен съвет (ВСС) с инвестиционно намерение за учредяване право на строеж върху имота на бул. „Съединение“ №80, който е частна общинска собственост. „Намеренията на ВСС са да заложи средства за реализацията на този проект в бюджета си за 2019 година“, обясни кметът Свилен Шитов. Ако не възникнат проблеми с финансирането, през 2021 година Девня може да има съдебна палата, допълни градоуправникът.

Съгласно идейният проект сградата ще бъде 4-етажна, като първият ще бъде подземен и ще се заема от стрелбище, в което своите тактически умения ще тренират служителите на охраната на съдебната власт. Разгънатата застроена площ на имота е 3074 кв. м., а застроената площ на сградата – 793 кв.м.

На извънредно заседание местният парламент одобри с пълно мнозинство учредяване на безвъзмездно право на строеж в полза на ВСС, което по закон трябва да се упражни в срок от 5 години от сключване на договора, в противен случай, както се е случвало досега, ще се погаси в полза на Община Девня.

barometar.net