PLANETA.BG СЕ ПРОДАВА | PLANETA.BG IS FOR SALE

В болницата с починал пациент на хемодиализа нарушението е в спешното отделение

В болницата с починал пациент на хемодиализа нарушението е в спешното отделение

© Цветелина Белутова, Капитал

Изпълнителна агенция „Медицински одит“ установи нарушения ввъв видинската болница „Св.“ Петка“ докато проверяваше обстоятелствата около смъртта на пациент на хемондиализа, съобщи Министерството на здравеопазването.

Петдесетгодишният К. М. почина след като диализната процедура не му е приложена в резултат на авария на водоочистващата инсталация.

Медицинският одит е установил нарушения при оказването на медицинска помощ на пациента в спешното отделение. Предстои образуването на административно – наказателни производства на дежурния в отделение „Спешна медицина“ и на консултиращия кардиолог в лечебното заведение. Цялата документация ще бъде предоставена на Районната прокуратура в гр. Видин.

Пациентът е трябвало да бъде обслужен от втората смяна, но не се е явил и е казал по телефона, че ще дойде по-късно вечерта. Междувременно станала аварията и по телефона той уведомил лекуващите го, че на следващия ден ще отида със собствен транспорт в Монтана, където да му се приложи диализно лечение. На сутринта обаче получил белодробен оток, оказана му е спешна помощ, но лекарите не успели да го спасят.

Проверяващите са констатирали, че дежурният лекар, извършил прегледа на К. М., не е назначил и не са извършени клинико-лабораторни изследвания на пациент в спешно състояние.