PLANETA.BG СЕ ПРОДАВА | PLANETA.BG IS FOR SALE

Александър Манолев оттегли кандидатурата си за министър на транспорта

 Манолев определи обвиненията срещу себе си като скалъпени. „Давам си ясна сметка, че всички тези съшити обвинения нямат никакви доказателства. Най-важният въпрос за мен е защо точно сега някой реши да съшива подобни неща срещу мен? Явно някой се притеснява от реформите и политиката, която бих провеждал в Министерство на транспорта“, заяви той.

 

„Те се опитват да блокират работата ми в Министерството на транспорта. Ясно ми е, че по този начин се атакува и целия кабинет. Давам си ясна сметка, че всички тези съшити твърдения нямат нищо общо с истината, напротив, има доказателства точно в обратната посока, отсече той.

 

„Защо точно сега решиха да съшивът твърдения, при условие, че аз съм бил зам.-министър на икономиката и на туризма. Явно някой се притеснява от политиките, които ще бъдат провеждани от мен в министерството на транспорта“, посочи Манолев в краткото си изявление в сградата на Министерски съвет.

 

„Имахме открит и мъжки разговор с премиера и вицепремиера Валери Симеонов. Получих над 6 700 преференции. Подобни твърдения никога не са били тема, явно, че точно сега е моментът да се атакува. Разбирам много добре какво се цели и не мога да го допусна. Аз съм воден от прагматични решения и смятам, че това е най-правилната стъпка. Предстои да се свържа с адвокати, с които да предприема ответни действия, отсече отказалият се от номинация Манолев.

 

Той заяви, че все още няма решение дали остава зам.-министър, тъй като е под емоция и не иска в такова състояние да взима решение.

 

Решението идва няколко часа след публикация в сайта на вестник „Капитал“, в която се казва, че в миналото си Манолев има инциденти на пътя, граничещи с хулиганство, както и интересни съдружници от сенчестия бизнес.

 

Според публикацията Манолев и баща му – бивш митничар и дългогодишен кмет на село Кулата, са спечелили обществени поръчки от държавни енергийни фирми за десетки милиони. През 1997 г. Александър Манолев учредява дружеството „Ал Ко Мер“ заедно с Евгени Стамов и гърка Каратанасис Георгиос. Стамов е представител на висшите кръгове на СИК – към онзи момент той е съдружник с Румен Николов-Пашата и Младен Михалев-Маджо, пише „Капитал“.

 

Вестникът посочва също, че във фирмите „Пиринплод – 99“ , „Пиринплод“ и „Марти мед“ номинираният за министър се засича с криминално проявения Костадин Костадинов, който през 2004 г. беше застрелян на паркинга на „Макдоналдс“ до НДК. Костадинов е близък до Златомир Иванов-Баретата и е бил управител на казиното му „Бинго Елит“ в Благоевград. През 2006 г. е учредено дружеството „Рок 2005“, в което Александър Манолев е съдружник с брата на Костадинов – Аспарух, който е лидер на ДПС в Сандански.

 

Бивш бизнес партньор на Манолев е и бившата общинска съветничка от Сандански Юлияна Янева, която през декември 2017 г. беше обвинена от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления (двамата участват преди време в управлението на „Марти мед“).

 

Пред „Капитал“ Александър Манолев е коментирал, че не е участвал в никакви съмнителни бизнеси и е платил добросъвестно всичките дължими данъци през годините. По думите му „всичко друго са спекулации“.

 

Чрез различни фирми Манолев печели в продължение на няколко години – от 2012 г. до 2015 г., множество обществени поръчки с държавното дружество „Мини Марица-изток“ за доставка на метали и смазки. Част от фирмите – „Ес Ди Ес Про“ и „Ава енерджи“, според публикацията, са създадени месеци преди да започне изпълнението на поръчките. Според Манолев обаче това са дружества със сериозен капитал и оборот.

 

В статията се посочват и два инцидента, заради които Александър Манолев е имал досег със съдебната система.

 

Първият инцидент от 2014 г. в Сандански, когато прокурор от Специализираната прокуратура се е оплакал, че настоящият зам.-министър на транспорта е засякъл автомобила му с джипа си, нагрубил го с репликата „Ти на какъв се правиш“ и го замерил с бутилка вода. Подробности за инцидента има в статия в регионалния вестник „Струма“, която е изтрита, но още може да се намери през кеша на търсачките, уточнява „Капитал“. Според посочената статия Александър Манолев първоначално обяснил, че по време на скандала зад волана е бил шофьорът му, но след това оплакалият се прокурор го разпознал на снимка. полицаят, изготвил акта за хулиганство, пък не успял да намери свидетел, който да се подпише, тъй като всички, които били наоколо не били чули или видели нищо, пише „Струма“. Делото за дребно хулиганство се точи дълго, а накрая Манолев е оправдан заради процедурни пропуски на полицията.

 

Другият инцидент е от 2012 г., когато – според прокуратура – при забранен завой по столичния бул. „Васил Левски“ блъска жена, която половин година по-късно умира. Александър Манолев е оправдан на две съдебни инстанции, като съдиите от градския съд посочват, че по колата няма следи от удар, на видеозаписа не се вижда джипът да е ударил жената, по нея няма други травми освен черепно-мозъчните, а протоколът от катастрофата е съставен в нарушение на закона. По случай още текат две граждански дела от наследниците на починалата жена.

 

Подробности по темата – в статията на „Капитал“ – тук.