PLANETA.BG СЕ ПРОДАВА | PLANETA.BG IS FOR SALE

Защо дъщерите на Райън Гослинг мислят, че той е астронавт

© Форум филм

Канадецът Райън Гослинг може и да е един от най-известните актьори в света, но собствените му деца са на друго мнение. Дъщерите му са убедени, че той всъщност е астронавт. Звездата сподели това по време на участието си в предаването на Джими Кимъл, в което представи биографичния филм „Първият човек“ на режисьора Деймиън Шазел, в който той изпълнява ролята на първия човек на Луната Нийл Армстронг.

„Те дойдоха на снимките, докато снимахме една от сцените на излитане. Бях в космически костюм и се преструвах, че излитам. Мисля, че сега ме мислят за астронавт“, разказва звездата за дъщерите си, които отглежда заедно с половинката си, актрисата Ева Мендес. 37-годишният актьор допълва, че по-голямата от двете – Есмералда – на следващия ден посочила Луната и го питала дали това е мястото, на което работи сега.

„Първият човек“ тръгва паралелно по кината в САЩ и в България на 12 октомври, a междувременно „Дневник“ и „Форум Филм България“ предлагат от 8 до 21 октомври шанс за спечелването на един от 10 двойни билета в игра, посветена на филма.

© Форум филм

Лентата се опитва да върне на големия екран история от първите космически опити пред публика, която е отгледана дълго след въпросните събития. „Може и да е бил голям скок за човечеството… но все още никой от нас не е стъпил на Луната през живота си. Звездите от драмата „Първият човек“ искат да ни напомнят за надеждата и вълнението, както и опасността на тези първи дни от изследването на Космоса“, пише изданието CNet.

Гослинг и режисьорът Деймиън Шазел вече имат опит от съвместната си работа по нaградения с „Оскар“ филм „Странта Ла-ла-ла“ (La La Land). Онова, което сега ги вдъхновява да преразкажат известната история е, че по времето на тази космическа надпревара успешното пътуване до Луната въобще не се е приемало за даденост. Шазел е решен да припомни на днешната публика, че в началото на 60-те, пътуването до Луната е било равносилно на „налудничава идея“ – нещо толкова непосилно, колкото сега изглежда пътуването до Марс.

Нийл Армстронг прави първите човешки стъпки на Луната по време на мисията „Аполо 11“ на 20 юли 1969 година. Актьорът Райън Гослинг, който сега влиза в неговата роля, се ражда през 1980 г. и самият той споделя, че значимостта на това събитие някак не достига до него. „Никога не съм мислил за това. Иска ми се да бях, но мисля, че човешките космически полети някак се превърнаха в даденост… Човекът на луната бе логото на MTV“, допълва той пред изданието.

Междувременно критика се изказва разнозначно преди излизането на филма пред широката публика. В ревюто си Deadline пише, че тематиката не е нова за Холивуд и има прекрасни примери като номинирания за „Оскар“ – „Аполо 13“ и „Гравитация“. Онова, което отличава „Първият човек“, е фокусът върху портрета на конкретно един от множеството герои, представени в другите филми.

Изданието изтъква, че адаптацията на Йош Сингър по романа на Джеймс Р. Хансен не просто героизира кацането на Армстронг, но и не пропуска да представи част от политическата обстановка в напрегнатата 1969 г.. Има дори включена сцена на фона на песента на Джил-Скот Херон Whitey on the Moon на фона на чернокожи протестиращи, оставени на заден план в бедност и неугледни квартали, докато белите мъже летят до Луната.

USA Today обаче отбелязва, че филмът „впечатлява технически, но му липсва космическа връзка“. В ревюто си медията пише, че в технически аспект лентата няма слабо място, а музиката на Джъстин Хървиц допълват величието и опасността, които Шазел показва на екрана по време на космическите сцени и особено моментите, в които поставя зрителя буквално в каската на Армстронг. Но според изданието „мистериозната необятност на космоса в „Първият човек“ е като отворена книга в сравнение с енигмата на своята историческа централна фигура“. За разлика от предишните филми на режисьора „Камшичен удар“ и „Страната Ла-ла-ла“ (La La Land), които представят душите на творци по един отчетливо личен начин, тук историята е за интроверт, който често изглежда някак далечен, пише още USA Today.

Играта на „Дневник“ и „Форум Филм България“ за филма „Първият човек“ е в две нива: „Мисията“ и „Семейството“ (правилата и условията й, моля, прочетете тук). Може да отговаряте на въпросите от първо ниво веднага. То ще продължи до края на деня на 14 октомври. След това на 15 октомври ще бъде активно и второто ниво, което ще продължи до полунощ на 21 октомври.