PLANETA.BG СЕ ПРОДАВА | PLANETA.BG IS FOR SALE

Биткойнът потъна под 6000 долара без видима причина

 Курсът на биткойна спадна под 6000 долара – над 1-годишен минимум – без да е ясно на дилърите и на анализаторите какво е причинило това рязко понижение, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Биткойнът достигна 5534 долара. За търпимо равнище се смята прагът от 6000 долара, който отговаря на рентабилността на „копаенето“, отбелязва Том Лий ръководителят на аналитичната компания Fundstrat.

През декември 2017 година биткойнът достигна пик от близо 20 000 долара, като на някои платформи дори надмина този праг. Оттогава обаче отчете няколко големи спада.

В началото на ноевмри биткойнът премина през едно от най-лошите си годишни ценови представяния в краткото си 10-годишно съществуване, като волатилността на първата и най-голяма виртуална валута потъна до най-ниското си ниво от почти 2 години.

Волатилността е водеща характеристика на дигиталната валута, която стана на 10 години в края на октомври, преодолявайки сериозни препятствия, докато се превърне в основен клас активи.

Повечето институциални инвеститори, скептични за способността му да запазва стойността си по предсказуем начин, го избягват. В същото време регулаторите по света подчертават ценовата нестабилност, когато публикуват предупреждения към инвеститорите на дребно, заинтересовани от криптовалутата.

Волатилността не позволи на биткойна да се превърне и в метод за разплащания – планираното негово предназначение.

Трейдърите и инвеститорите искат яснота за това как регулаторите ще третират биткойн продуктите, като борсово търгувани фондове, поради което се въздържат от големи покупки или продажби.