PLANETA.BG СЕ ПРОДАВА | PLANETA.BG IS FOR SALE

Учители търсят терористи в час

България пак е била атакувана хибридно, открити са 9 шпиони

ДАНС е започнала обучения на учители как да разпознават симптомите на саморадикализация сред младежите и да различават потенциални терористи единаци. Това става ясно от доклада за дейността на агенцията за миналата година, който е бил одобрен от Министерския съвет. На територията на България няма действащи терористични клетки, но

оставал рискът

от атентати

от саморадикализирали се терористи единаци, предупреждава в доклада си шефът на ДАНС Димитър Георгиев.

31 души, съпричастни с терористична дейност, са били изгонени от България през миналата година, още 58 са включени в забранителен списък като пътуващи бойци.

Чуждите служби са активизирали дейността си на територията на България, като се опитват да придобиват информация за общи действия на страната със съюзниците от ЕС и НАТО и за българското председателство, твърди още докладът. През миналата година са били открити 4-ма чужди шпиони на наша територия, на още петима са наложени забрани за влизане в страната.

И през 2017 г. България е била подложена на хибридни атаки, се казва пък в доклада на шефа на разузнаването Драгомир Димитров. Не се посочват държавите, от които са дошли атаките.

След разработки на ДАНС са повдигнати

обвинения в

корупция

на 34-ма души, сред които министър, зам.-министър, служебен министър, шеф на болница и бившият шеф на НДК, се посочва още в доклада на агенцията. Освен това били пресечени данъчни измами, които щели да ощетят бюджета с 33 млн. лв.

Западните Балкани, Черно море и Сирия пък са били във фокуса на работа на военното разузнаване.