PLANETA.BG СЕ ПРОДАВА | PLANETA.BG IS FOR SALE

Най-полезната йога поза? Стойка на глава!

Според Свами Шивананда три са основните йога пози, които до голяма степен са достатъчни, за да ни поддържат в здраве, баланс и хармония.

Това са ширшасана (стойка на глава), сарвангасана (“свещ”) и пашчимотанасана (главо-колянна поза). Ако нямаме възможност за пълноценна йога практика, може да практикуваме стойка на глава самостоятелно, но с особено внимание към позата. Първата от 12-те основни пози в йога, за нея се счита, че лекува множество заболявания.

5 причини да практикуваме ежедневно стойка на глава, независимо от възраст и килограми:

1. Осигурява прилив на свежа кръв към главата. Обръщането с главата надолу помага до кожата на лицето да достигнат по-големи количества кислород и активни хранителни вещества, оттам тенът се подобрява, бръчките се изглаждат, кожата се изпълва. Неслучайно позата се смята за подмладяваща.

2. Стойка на глава въздейства пряко на мозъчната дейност. Редовното практикуване снабдява мозъчните клетки с чиста кръв. Така те се подмладяват, умствената дейност се подобрява. При задържане в позата стимулираме нервната система и подобряваме силата на мисълта. Доказано е, че редовната практика оказва ползотворно въздействие при хора, страдащи от безсъние, загуба на памет и депресия.

3. Стойката на глава въздейства благотворно на жлезите с вътрешна секреция. Тя осигурява прилив на свежа кръв към главата и стимулира хипофизата и епифизата – жлезите, които контролират химическия баланс на тялото и от чието правилно функциониране зависят нашият растеж, здраве и жизнен тонус.

4. Стойката на глава укрепва в дълбочина коремните мускули и тонизира мускулите на краката. Потокът на кръв и лимфа се пренасочва и така се облекчават краката и глезените, предотвратява задържането на течности. Задържането в позата помага в битката с разширените вени.

5. Стойката на глава подобрява цялостно циркулацията на кръвта, защото сърцето постоянно трябва да изпомпва кръв нагоре към мозъка.

Това обаче е поза, към която трябва да се подхожда с особено внимание и да се практикува осъзнато. Трябва да бъде напълно ясно, че има определени противопоказания за практикуването на асаната.

Противопоказания:

– високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания;

– отлепена ретина;

– глаукома;

– хернии;

– шийна спондилоза;

– тромбоза, атеросклероза;

– проблеми с бъбреците;

– за жените е препоръчително по време на цикъл да не се изпълнява позата;

– за жените позата е противопоказна по време на бременност.

Практиката показва, че най-голямата пречка пред изпълнението на стойка на глава не е физическата невъзможност. Позата не изисква особена сила, гъвкавост, не е обвързана с възраст и килограми. Като инструктор съм виждала как мъж над 38 години, с тегло над 110 килограма, без никакъв минал опит в спорта, но с редовна практика повече от 3 години в йога успя да направи позата и вече редовно я практикува. Но се осмели да я пробва едва след 2 години практика, подходи осъзнато и с внимание.

Основната бариера пред изпълнение на позата е психологическа – страхът от нея. И действително позата е освобождаваща от догмите на мисленето, освобождава и тялото от “догмите” на гравитацията. Много малко неща могат да се сравнят с щастието, радостта и удовлетворението от първата направена самостоятелно стойка на глава.

Моят личен съвет към практикуващите е да не избързват и ако е необходимо, да използват стена. Често тази препоръка се смята за лоша, тъй като практикуващият свиква и после му е трудно без стена. Но личният ми опит показва, че това не е непременно вярно. Благотворните влияния върху тялото от позата могат да се усетят точно толкова добре до стена, колкото и без нея. Впоследствие с времето може да се опитат и други варианти. Всичко е въпрос на осъзнаване, редовност в практиката и вътрешна мотивация.

Първоначално задържаме в позата едва 10 секунди. Важно е след изпълнение да не се изправяме рязко. За финал – кратка релаксация в шавасана.

Стъпка 1

Застанете на колене, свийте лакти и ги поставете на пода, старайте се да са на ширината на раменете, да имате стабилна опора, не отваряйте твърде широко лакти встрани. Сключете удобно пръстите на ръцете, така че да се получи триъгълник между сключените ръце и лактите.

Стъпка 2

Опитайте да опрете стабилно и удобно тила в близост до сключените на пода ръце.

Стъпка 3

Бавно изпънете краката нагоре. Позата, която ще заемете, много прилича на триъгълник, седалището е насочено към тавана, лактите и главата са към пода, пръстите на краката – също.

Стъпка 4

Започнете да пристъпвате напред възможно най-близо до главата. Това е важно! Трябва с малки стъпки да приближите максимално близо стъпалата към главата. Този детайл често се забравя от практикуващите и влизането в позата значително се затруднява.

Стъпка 5

Има няколко варианта на влизане в позата. През свити колене първо се отлепят краката, търси се баланс и постепенно със силата на коремните мускули краката се изтеглят нагоре до крайната позиция, когато краката стават напълно изпънати, вертикални на пода.

Другият вариант е през прав крак. Изпъва се максимално нагоре единият крак и бавно и осъзнато се добавя другият към него. За всеки човек е много индивидуално, но когато свикне с позата, и двата варианта за влизане в нея стават напълно достъпни.

Полезен съвет: напомням за варианта със стената – така първоначално може да опитате леко да се оттласнете първо с единия, после с другия крак в стената за опора. Най-важното е да сте спокойни, с равномерно дишане, да няма стрес и напрежение. Всичко трябва да се случва много бавно и осъзнато.

Стъпка 6

Задържаме в асаната, първоначално по-малко, а после дотогава, докато се чувстваме спокойни, балансирани, без напрежение и усилия.

Стъпка 7

Излизаме от позата по обратен ред. Ако сме влезли със свити крака, през свити крака излизаме, ако сме влезли с прави крака, бавно пускаме прав единия и добавяме на пода другия.

Вариации:

Има вариант на стойка на глава – тринога стойка на глава или трипод стойка на глава (снимката в снега). При този вариант главата няма опора на ръцете – те са поставени с длани на пода, и в основата е равномерното разпределение на тежестта между глава и длани.

Нора завършва философия в СУ “Климент Охридски”, където се увлича по източната философия, задълбочава интереса си и го насочва изцяло към йога. От 2013 г. работи като йога инструктор, с ежедневни практики по “Хат/х/а йога”, “Виняса флоу”, “Пауър йога”. През юни 2015 г. се дипломира в НСА като лицензиран йога преподавател към Българската федерация по йога. Споделя убеждението, че йога не е просто начин на живот, а градивна трансформираща сила, която помага за пълната себереализация на всяко ниво – физическо, психическо, емоционално и духовно.