PLANETA.BG СЕ ПРОДАВА | PLANETA.BG IS FOR SALE

Държавата или общината купува къщата на Яворов (Обзор)


Къщата на Яворов е паметник на културата, но е собственост на Васил Панчев. СНИМКА: САЛВИЯ ДИМИТРОВА

  1,6 млн. лв. иска частен съдия-изпълнител заради ипотека на предишен собственик

  Държавата или общината да купи обявената за продан къща музей на поета Пейо Яворов в столицата. Това е предложила кметът на София Йорданка Фандъкова на премиера Бойко Борисов и културния министър Боил Банов след спешен разговор в петък.

  Причината е, че на 11 октомври частният съдебен изпълнител Мирослав Колев обявява къщата за продан. Цената е 1 628 758,08 лв. Търгът ще бъде отворен от 15 октомври до 15 ноември.

  Причината за търга е, че къщата на поета е била ипотекирана много пъти през годините. Новият ѝ собственик

  Васил Панчев

  я купува през

  2015 г. срещу

  генериран дълг

  от 300 хил. евро

  Оказва се обаче, че над имота има все още неизплатена ипотека от предишния ѝ собстевник – бизнесмена Володя Лозанов. Това бе и пречката за сключване на сделка между Панчев и Министерството на културата за замяна на имота, за да стане музеят държавна собственост.

  Къщата на Яворов е част от културно-историческото наследство на София и ценен архитектурен паметник. “Тя

  трябва да

  бъде отворена

  свободно за

  граждани

  и пълноценно да изпълнява функцията на музей на един от най-великите български поети”, написа във фейсбук страницата си Фандъкова. Обясни, че целта е тя да бъде съхранена като архитектурен паметник, заедно с всички изключително ценни сбирки от ръкописи, книги и вещи на поета Пейо Яворов.

  “Поради отказ на собственика да я реставрира и поддържа съм налагала най-високата глоба от 100 хил. лв. Преди години беше направен ремонт на фасадата, но състоянието на конструкцията остава тежко”, припомни Фандъкова.

  Реституцията на имоти като къщата на Пейо Яворов беше огромна грешка, която държавата допусна преди години, заяви пък лидерът на БСП-София Калоян Паргов. Той съобщи, че червените ще настояват Столичният общински съвет да разгледа доклад с предложение за купуване на къщата.

  Миналата година тя претърпя козметичен ремонт, след като бе затворена за посетители през юли 2016 г. Месец по-рано ѝ бе направен козметичен ремонт на фасадата, като беше подменен и покривът.

  Яворов живее под наем на втория етаж в къщата от ноември 1912 г. до 30 ноември 1913 г. заедно със съпругата си Лора Каравелова, която се самоубива в къщата.

  През годините къщата е имала много собственици. След 1944 г. те са изселени. През 1959 г. племенницата на поета – Ганка Найденова, започва да възстановява етажа. Тогава държавата придобива къщата, като купува от собствениците една трета от нея. За останалата част им плаща наем. Сградата е достроена и цялата се превръща в музей през 1963 г. По-късно обаче законите за реституцията оспорват правото на държавата да стопанисва имота. Наследниците се отказват от предложеното обезщетение и си връщат собствеността. През 2003 г. “Отворено общество” първо изкупуват част, а после и цялата собственост.

  Следващият купувач е Георги Крумов, собственик на известния по онова време фонд “Икуест”. Неговата фирма “Новера” тогава чисти София. Самият той бе заявил намерение да превърне дома “Яворов” в място за културни срещи. Това така и не се случва. Крумов продава имота през 2009 г. От октомври 2013 г. до началото на януари т.г. сред управителите на частното дружество е Валери Митков, който е провъзгласен за Велик майстор на Великата Ложа на Старите, Свободни и Приети Зидари в България.

  Абонамент за печатен или електронен „24 часа“, както и за другите издания на Медийна група България.