PLANETA.BG СЕ ПРОДАВА | PLANETA.BG IS FOR SALE

Формула 1 обмисля дали да махне манекенките от пистата

Формула 1 обмисля дали да махне манекенките от пистата

© Associated Press

Собствениците на Формула 1 от „Либърти медия“ ще обсъдят дали да продължат традицията с използването на жени модели при представянето на пилотите преди всяко състезание и в церемонията по награждаването, съобщава Би Би Си.

Според техническия директор Рос Браун присъствието на момичета в падока е деликатен въпрос. Браун и изпълнителният директор на Формула 1 Чейз Кери се обединиха около мнението, че е необходимо да се обърне внимание върху всички гледни точки, преди да бъде взето окончателно решение в полза на спорта.

„Опитваме се да уважим мнението на всички страни по въпроса. Мнозина зачитат традицията с момичетата в падока, но има и хора, които усещат, че тази практика е остаряла“, каза Браун.

По традиция присъствието на модели се използва за реклама, като момичетата носят дрехи с имената на спонсорите върху тях и държат табелите с имената на състезателите на стартовата решетка. Задълженията им включват също участие в церемонията по награждаване, където придружават пилотите по пътя към подиума.

Темата за сексизма в моторните спортове доведе до включването на мъже модели в някои състезания. Първият подобен случай беше през 2015 г. в Гран при на Монако.

Темата беше обсъждана и в колоезденето. В средата на юли организаторите на Обиколката на Испания забраниха целувките при награждаването на състезателите след всеки етап. На сцената освен жени модели има и мъже, които да помагат по време на церемонията.