PLANETA.BG СЕ ПРОДАВА | PLANETA.BG IS FOR SALE

Адриан Андреев и Гергана Топалова ще играят при юношите и девойките на Australian Open

Адриан Андреев

© LAP.bg

Адриан Андреев

Адриан Андреев и Гергана Топалова ще играят при юношите и девойките на първия турнир от Големия шлем – Australian Open. Две от големите надежди на българския тенис бяха включени в отбора за млади таланти на Международната федерация по тенис (ITF) за турнирите в Австралия.

Инициативата е финансирана от фонда за развитие на държавите – домакини на Големия шлем. Проектът включва подпомагането на отбор от четирима юноши и четири девойки за четирите най-престижни състезания в тениса и предхождащите ги подготвителни турнири. За пръв път ще има такъв отбор за Australian Open.

По молба на Българската федерация по тенис (БФТ) в състава беше включен Андреев. По този начин ITF направи изключение отвъд предварително приетата бройка.

В неделя 16-годишният българин спечели титлата в един от престижните турнири за подрастващи – „Еди Хер“ в САЩ. Ден по-рано той триумфира и в надпреварата на двойки в тандем с американеца Кинан Майо.


Гергана Топалова

© Българска федерация по тенис

Гергана Топалова

„Избирането на състезатели в престижния отбор (на ITF) става възможно с покриването на редица критерии от тяхна страна“, заявиха от Българската федерация по тенис (БФТ).

През годините инициативата е подкрепила десетки млади тенисисти, сред които личат имената на шампионите от турнири в Голeмия шлем Густаво Куертен, Виктория Азаренка, На Ли и Йелена Остапенко.

Андреев и 17-годишната Топалова, която е №35 в света в своята възраст, ще пристигнат в Австралия на 6 януари. От 7 до 12 януари българските тенисисти ще имат подготвителен лагер.

Между 13 и 18 януари всички състезатели от отбора ще участват в турнира от категория 1 в Траралгон, а след това започват надпреварите при юношите и девойките на Australian Open.