PLANETA.BG СЕ ПРОДАВА | PLANETA.BG IS FOR SALE

Приключиха президентските избори в Словения

photo of Приключиха президентските избори в Словения

Очаква се първите данни от окръжните избирателни комисии, а крайният резултат ще бъде обявен от Държавната избирателна комисия.
Битката за най-високата държавна длъжност е между действащия президент Борут Пахор и 39-годишния бивш комик Мариан Шарец. На първия тур двамата получиха подкрепа от съответно 47,10% и 24,93 на сто от гражданите.

Actualno.com припомня, че президентът на Словения се избира чрез преки избори с тайно гласуване за мандат от пет години. Правомощията на действащия държавен глава изтичат на 22 декември.


Втори тур на президентските избори в Словения


Втори тур на президентските избори в Словения

Днес словенците гласуват на втори тур на изборите за президент, а фаворит е левоцентристът и досегашен държавен глава Борут Пахор, пред…

Наречен по време на първия си мандат „Инстаграм президент”, Пахор си създаде образ на съвременен и близък до гражданите държавен глава, заради което коментаторите и политическите му противници го определят като „популист”. По време на кампанията той измина над 700 км. пеша и посети около 280 селища в страната с 2 млн. население, която е бивша югорепублика, станала член на ЕС през 2004.
Досегашният президент може да се похвали с повече от 40 000 последователи в Инстаграм, където често публикува свои снимки. Практика, критикувана от предшественика му Милан Кучан – първият държавен глава на независима Словения, който го обвинява, че „профанизира” тази длъжност.
„Мисля, че успях да вляза в контакт с възможно най-много хора”, изтъква Пахор.


Словения заплаши Хърватия с жалба пред Съда на ЕС


Словения заплаши Хърватия с жалба пред Съда на ЕС

Министърът на външните работи на Словения Карл Ерявец предупреди Хърватия, че Любляна ще внесе жалба в Съда на Европейския съюз в Люксе…

Той е подкрепен от социалдемократическата партия – формация, на която беше ръководител и която от 2014 е член на коалицията на премиера центрист Мирослав Церар.
Назначен за премиер през 2008 г., Пахор трябваше да напусне поста през 2011 в условията на дълбока икономическа криза. Днес Словения има един от най-динамичните ръстове на икономиката в ЕС и се очаква през 2018 г. ръстът да е 4 на сто.
Борут Пахор успя да се завърне впечатляващо като президент през 2012, като на балотажа събра 67,2% от гласовете и победи дотогавашния държавен глава Данило Тюрк.


Actualno.com

Редактор: Румен Скрински

Етикети:
Словения Президентски избори втори тур гласуване


Предишна