PLANETA.BG СЕ ПРОДАВА | PLANETA.BG IS FOR SALE

МВФ: Възстановяването на Европа се разпространява и в останалия свят

 Глобалната икономика може да благодари на стабилния растеж на Европа за подобряващите се перспективи, пише Bloomberg, позовавайки се на Международния валутен фонд (МВФ).

Базираният във Вашингтон фонд прогнозира 2,4-процентно разширяване в региона през тази година, спрямо очакванията за ръст от 1,7% през 2016 г. Според МВФ разликата в темповете на растеж в 19-те страни от еврозоната е на най-ниското си ниво от почти две десетилетия.

“Това възстановяване в много страни в Европа вече се засилва и укрепва”, коментира Йорг Декресин, заместник-директор на европейския отдел на МВФ, по време на брифинг за регионалната икономическа перспектива.

 

Регионът се възползва от години на безпрецедентни парични стимули, които помогнаха за намаляване на безработицата и засилване на частното потребление.

Въпреки това МВФ предупреждава, че устойчивостта на ръста остава под въпрос в дългосрочен план на фона на неблагоприятните демографски тенденции и понижената производителност.

„Може да има по-силно възстановяване в световен мащаб, но и по-силно възстановяване на вътрешното търсене в Европа, особено в тези източноевропейски икономики, където се наблюдава нарастващ растеж на заплатите”, посочва още Декресин.

Подобреното търсене на Европа насърчава световната търговия. Според МВФ приносът на Европа за растежа на световния внос на стоки в периода 2016 – 2017 г. е сходен с този на Китай и САЩ, взети заедно.

Отклонение от общата тенденция е Великобритания, където търсенето се забави, след като обезценяването на паунда доведе до повишаване на инфлацията и понижаване на реалните доходи.

Укрепващата сила на Европа трябва да помогне да се създаде инфлационен натиск, след като много развити икономики се борят от години с нисък ценови ръст. Различията в най-добре представящите се страни в региона се стопяват, посочват от МВФ.

Въпреки че централните банки трябва да бъдат готови за постепенно изтегляне на стимулите, там където заплатите са се повишили, МВФ предупреди, че политиците трябва да са търпеливи и да позволят тази тенденция да се окаже трайна.

“За еврозоната и по-голямата част от развита Европа, ниската инфлация показва, че паричната политика трябва да остане за продължителен период от време”, посочва Фондът в доклада си.