PLANETA.BG СЕ ПРОДАВА | PLANETA.BG IS FOR SALE

Земеделието в Русия процъфтява след санкциите срещу Запада

 Земеделието в Русия процъфтява, след като страната въведе ембарго върху вноса на западна продукция, пише в анализ на Financial Times.

Ако западните санкции имаха за цел да смачкат бизнеса в Русия, това не бе усетено от местните акваферми. В студените води на Баренцово море най-големият руски производител на сьомга е увеличил производството си повече от шест пъти до момента и това е част от подема на руската агроиндустрия след рестрикциите към чуждестранните вносители.

В Русия ферми, поля, оранжерии и фабрики за торове процъфтяват, след като потребителите се обърнаха към местното производство, предвид най-лошите отношения между Москва и Запада в рамките на едно поколение.

След като ЕС и САЩ наложиха санкции на руски фирми след анексирането на Крим през 2014 г., Москва отговори с ембарго за западния внос на храни.

Изведнъж бяха забранени 60% от общия внос на месо и риба в страната, 50% от млечните продукти, зеленчуците и плодовете, което създаде огромни възможности за местните производители. Общият внос на храни от ЕС падна с 40% между 2013 и 2016 г.

„Руското земеделие е в подем и несъмнено виждаме голям интерес от страна на чуждестранни инвеститори“, заяви Андрей Гурев, генерален директор на водещата руска компания за производство на торове „ФосАгро“.

Компанията „Руска аквакултура“ е увеличила с 664% произведената риба през първата половина на 2017 г. в сравнение с миналата година и наскоро е отворила нова рибна ферма с капацитет 1500 т, като част от плановете да удвои продукцията догодина. 

 

Целта е увеличение на производството от 25 хил. до 30 хил. т към 2025 г. и пазарен дял от 25 на сто на доминирания в момента от вносители пазар, казва директорът на компанията Иля Соснов.

Продажбите на най-крупния земеделски производител „Русагро“ са нараснали с 16% през 2016-та в сравнение с предходната година, включително с 49% ръст в продажбите на зърнени култури като пшеница и царевица.

Произведената пшеница от Steppe, част от конгломерата Sistema, е нараснала с 80% миналата година.

Компаниите от хранителната и земеделската индустрия в Русия са направили инвестиционни разходи от 5 млрд. долара през 2016 г. и през последните няколко години местните производители са имали шанс да спечелят пазарни дялове, включително в секторите плодове, зеленчуци, сирене, мляко и някои категории месо, заяви Николай Ковальов, анализатор във VTB Capital.

Стойността на акциите на „Руска аквакултура“ е нараснала четирикратно, а на „Русагро“, „ФосАгро“ и производителя на месни продукти „Черкизово“ се е удвоила от 2014 г. насам. Steppe преговаря с инвестиционни банки за IPO, планирано за 2019 г. Компанията купува 130 хил. хектара земя тази година, за да заеме общо 500 хил. хектара и инвестира в нови оранжерии за краставици и домати.

Компанията „Ренова“, руска инвестиционна група на милиардера Виктор Векелсберг, инвестира 390 млн. евро в оранжерии, което е първата стъпка на дружеството в земеделието.

Прогнозите са, че в Русия ще бъдат произведени 130 млн. т зърнени култури тази година, според базирания в Москва консултант ProZerno, с което ще бъде надминат рекордът от времето на СССР през 1978 г. – период на големи инвестиции в държавни колективни стопанства.

Страната може да изнесе рекордните 40 млн. т тази година, каза тази седмица агроминистърът Александър Ткачов. Миналата година за първи път от десетилетия насам Русия изпревари САЩ по износ на жито и се очаква да детронира ЕС като най-големия износител в света тази година, според Министерството на земеделието на САЩ.

Новите, наложени от Вашингтон санкции в последните седмици, предполагат, че отношенията едва ли ще се подобрят скоро и земеделските производители ще инвестират дългосрочно.

„Санкциите ни дадоха преднина. Смятам, че санкциите, свързани с храната, ще бъдат отменени последни“, каза Гурев пред FT.

„Западът се простреля сам в крака. Санкциите трябваше да засегнат Русия, но руското земеделие спечели“, казва инвеститорът от САЩ Джим Роджърс, собственик на акции във „ФосАгро“. В Русия „текат пари“ и се трупа опит, смята той.

Докато 145 млн. руснаци създават добър вътрешен пазар, много местни агрокомпании виждат дългосрочния си ръст в износа.

„Без съмнение Русия ще храни света. Ние разполагаме с обработваема земя, вода, технологии и инфраструктура „, каза Гурев. „Страните просто ще бъдат изправени пред недостиг на храна, ще гледат към Русия и ще инвестират в Русия, за да се защитят“, прогнозира той.

Един коментар на Земеделието в Русия процъфтява след санкциите срещу Запада

  1. Valerii

    {Униkaльное