PLANETA.BG СЕ ПРОДАВА | PLANETA.BG IS FOR SALE

Германските социалдемократи позволиха на Шулц да започне разговори за коалиция с Меркел

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц на конгреса.

© Fabrizio Bensch, Reuters

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц на конгреса.

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) гласува със значително мнозинство, за да даде мандат на ръководството си и на лидера си Мартин Шулц да преговаря с консерваторите на канцлера Ангела Меркел за съставяне на правителство.

Така на конгрес на партията в Берлин 600 делегати решиха да подкрепят преговори с „отворен край“, които могат да доведат до съставяне на правителство, отбелязва сп. „Шпигел“ в онлайн изданието си. Вотът дава на ръководството няколко различни възможности, включително „голяма коалиция“, неформално сътрудничество или подкрепа за правителство на малцинството и съответно за определени законодателни инициативи в парламента.

Идеята за тази коалиция – каквато досега управляваше в Берлин от 2013 г. насам – се възроди, след като преговорите за съставяне на т. нар. „Ямайка“ (консерваторите на Меркел, баварската десница, либералите и зелените) се провалиха в средата на ноември.

Първоначално Шулц, който на изборите беше конкурент на Меркел за канцлерския пост, отхвърляше идеята за повторение на коалицията и настояваше, че ГСДП ще остане в опозиция, ако не се проведат нови избори.

Първата среща за съставяне на коалиция може да се случи дори идната седмица. Решението в четвъртък все още не е за преговори – след сондажите, които евентуално ще започнат в средата на месеца, ще трябва да има отделен конгрес, на който отново да се гласува дали Шулц и Меркел да преговарят за голяма коалиция.