PLANETA.BG СЕ ПРОДАВА | PLANETA.BG IS FOR SALE

Кирчо папка медеца на ВЕЦ-а! Борисов, Първанов и Кирил Добрев в афера с ВЕЦ-ове

 Имената на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, на бившия президент Георги Първанов и на депутата от БСП Кирил Добрев се появиха в афера с ВЕЦ-ове. Как?

140 ВЕЦ-а са построени в земя, която е публична държавна собственост, но без документ за собственост на земята – само с разрешително за ползване на воден обект. Сред притежателите на централите са и лица, свързани с политически партии. Според зам.-регионалния министър Валентин Йовев, това е „тема, по която трябва да се замислим“. Струва ми се, че ВЕЦ-овете са изградени на ръба на закона, очевидно без документ за собственост, беше мнението му.

Интересен момент в цялата афера е, че сега тези ВЕЦ-ове могат да бъдат национализирани, защото се намират на земя, която е публична държавна собственост. Това е констатирано и с писмо на екоминистъра от първия кабинет на Бойко Борисов – Нона Караджова. Йовев, обаче, заяви, че е „по-добре да се учреди право на собственост“. Бумът на даването на разрешителни за строеж е по време на „Тройната коалиция“, а най-много строителни дейности са извършени при управлението на първия кабинет на Борисов, показа разследване на Нова телевизия. Стана ясно, че задача на Дирекцията по строителен контрол (ДНСК) е да следи дали един строеж е законен и дали има всички строителни книжа. Въпреки че наличието на документ за собственост е основното, по неясни причини с години наред то е пропускано при изграждане на ВЕЦ-ове. Кой?

Разрешителното за експлоатация на ВЕЦ „Флеш“ е издадено на фирмата ФЛЕШ ООД. Сътрудник на фирмата от началото на годината е синът на Георги Първанов, Владимир Георгиев Първанов. В съдружието се появява и Мариана Добрева, личен сътрудник на президента Първанов и сестра на заместник-председателя на БСП Кирил Добрев.

ВЕЦ „Станкова река“ пък е собственост на фирма, свързана с бившата партньорка на Бойко Борисов, бизнес дамата Цветелина Бориславова. И още… Собственик на ВЕЦ се оказва например фирмата КИД 2226 ЕООД.

ВЕЦ „Црънча“ е собственост на фирма, в която един от съсобствениците е активист на ГЕРБ. Във ВЕЦ-а работят синовете на кмета на Црънча, избран с листата на ГЕРБ и на Бръщен – от Реформаторския блок. ВЕЦ „Гьобрен“ се оказва собственик на „Екоенергия“, като управител и съсобственик е Карамфил Каров – член на Централния съвет на ДПС и бивш председател на общинския съвет в Девин. Според експертни оценки, ВЕЦ-овете създават основен проблем – водят до пресушаването на реките. В разрешителните за водовземане е записано, че собствениците на ВЕЦ-ове са длъжни да осигуряват отток на водата. От „Басейнова дирекция“ обаче признават, че нямат уред, който да измерва минималния отток на реката на място, където има построен ВЕЦ.