PLANETA.BG СЕ ПРОДАВА | PLANETA.BG IS FOR SALE

Първи успешен полет за космическия самолет Dream Chaser

 Преди четири години първият тест на Dream Chaser завърши с катастрофа, след като колесника не успя да се разгъне правилно. Оттогава космически самолет за многократна употреба претърпя цялостно обновяване и най-накрая постигна първия си успешен свободен полет и кацане тази събота.


Първият успешен полет и кацане на Dream Chaser отбелязва значителен напредък за проекта след няколко трудни години на разработване. Sierra Nevada Corp (SNC) написа в Twitter в събота, „Dream Chaser направи красив полет и кацане!” след успешния свободен полет, проведен на 11 ноември във Flight Research Center на НАСА в Едуардс, Калифорния.


Dream Chaser се разработва по един от трите договора, възложени от НАСА през 2016 г., за доставки до Международната космическа станция (ISS) от 2019 г.

За разлика от другите две програми базирани на капсула, Dream Chaser е единственият космически кораб, способен да кацане на писта, това означава, че не само може да се върне с изследователски проби от МКС и да кацне на всяко по-голямо летище в света, но също така ще може да достави по-ценните и крехки изследователски проби, които биха могли да бъдат повредени при използването на друг алтернативен метод за връщане на земята.

Dream Chaser ще започне търговски мисии за доставки в орбита до ISS в края на 2019 г.